Det är vanligt att vilja jämföra e-cigaretter med traditionella sådana; men jämföra något med en av de dödligaste konsumentprodukter som någonsin producerats kommer alltid att göra produkten ser bättre i jämförelse, även om det inte är. Det finns mycket felaktig information om vaping. En av de statistik som vaping industrin använder oftast är en rapport från “folkhälsa England” som publicerades förra året som hävdade att e-cigaretter var 95% mindre skadliga än traditionella cigaretter.

Men efter offentliggörandet av rapporten, både” Lancet “och” British Medical Journal ” misskrediterade rapporten för ett par skäl: (1) tvivelaktig metod, specifikt, att påståendet baserades på en enda studie och endast representerade yttrandet från författarna, och (2) en intressekonflikt med en av författarna, som fick finansiering från en e-cigarett distributör. Det finns dock många vetenskapligt underbyggda studier som visar att kemikalierna i e-cigaretter är förknippade med cancer och respiratoriska och hjärtsjukdomar. 1 2

Här är vad vi vet hittills:

E-cigaretter utsätter användare och människor runt dem för skadliga kemikalier, inklusive 10 på Kaliforniens Proposition 65 lista över kemikalier som orsakar cancer, fosterskador och annan reproduktiv skada. 3 4 5 Ingredienserna i e-vätskan i en elektronisk cigarett, såsom propylenglykol och smakämnen, ökar andningsorganen, vilket framkallar utvecklingen av cancer och kroniska obstruktiva lungsjukdomar.

Läs också om dessa e-juice fabrikat: Cookie Crush, Cookie King, Cryo, Dinner Lady, Drool, Fantasi, Fizzy Ejuice, Fizzy pop, Fog Clown och I VG Ejuice.

Många kemiska smakämnen, såsom diacetyl, 2,3-Pentandion, acetoin och cinnamaldehyd, används för att skapa e-flytande smaker såsom heta kanel godis, banan Pudding, vattenmelon, granatäpple och körsbär krossa, orsaka ett antal allvarliga luftvägssjukdomar. Dessa kemikalier har också visat sig skada DNA, vilket har väckt oro över eventuella cancerframkallande effekter. 6 7 8 9 10 11 De fina och ultrafina partiklarna i den elektroniska cigarettsprayen har mycket skadliga konsekvenser för hälsan.

Även en kort exponering kan orsaka irritation i halsen och ögonen, orsaka hosta och få dig att känna dig yr. Det kan också provocera en astmaattack. Vaping orsakar kortvarig inflammation i lungorna som liknar den som orsakas av vanliga cigaretter. Nikotinfri ånga kan orsaka stor inflammation. Annan forskning fann att e-cigarettspray minskar immunsystemets svar och ökar känsligheten för influensa och lunginflammation hos möss. Dessutom är antibiotikaresistenta MRSA-bakterier svårare att döda efter att ha utsatts för e-cigarettångpartiklar. Dessa partiklar påverkar också hur ditt hjärta fungerar; de kan begränsa dina artärer och leda till hjärtinfarkt.

Missa inte att läsa om dessa butiker du kan köpa ecigaretter ifrån: dk.vape.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se, Ecigaretter.se och Jooz.se.

12 Normalt har e-cigaretter nikotin, ett mycket beroendeframkallande neurotoxin. Nikotin från e-cigaretter härrör från tobak, precis som nikotin från traditionella cigaretter, och många vet inte att det är en farlig kemikalie som är lika beroendeframkallande som heroin. Den dödliga dosen av nikotin för en vuxen är bara 50 till 60 mg.vissa märken av e-cigaretter erbjuder möjligheten att kombinera din egen e-vätska, en situation där man hanterar flytande nikotin och utsätts för kemikalierna i vätskan.

Det är väldigt farligt. Dessutom är effekten av nikotin hos ungdomar oroande. När ungdomar går igenom en kritisk period av hjärnans utveckling är deras hjärnor särskilt utsatta för nikotins toxiska effekter.

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.