E-cigarett tillverkare marknadsförde ursprungligen vaping enheter som ett säkrare alternativ till cigarettrökning. Nu regeringen tillsynsmyndigheter är sprickbildning på mångmiljard dollar industrin mitt i en spik i vape-relaterade skador och dödsfall.

Centra för sjukdomskontroll och förebyggande identifierade nästan 1 300 lungskada fall i samband med användningen av e-cigaretter, inklusive 26 dödsfall i 21 stater, och byrån rekommenderar människor överväga att avstå från e-cigaretter.

Federala tillsynsmyndigheter är fastlåsning. Trump administration meddelade i september att det skulle verka för en ny regel förbjuda smaksatt e-cigaretter, som är särskilt tilltalande för barn.

Regeringens Crackdown utlöste sin egen motreaktion från ex-rökare som kredit vaping med att hjälpa dem sparka cigaretter, som har en lång etablerad koppling till cancer och får skulden för nästan en halv miljon dödsfall i USA varje år.

Vissa experter, liksom en brittisk hälso-och sjukvårds byrå, tror vaping är ett säkrare alternativ till cigarettrökning. Men experter varnar också för att mycket är fortfarande okänt om de långsiktiga hälsokonsekvenserna av vaping. Och när det gäller att vaping av märkesvaror-särskilt de som innehåller THC, den psykoaktiva ingrediensen i marijuana-riskerna ökar.

Som sagt, det finns inga enkla svar på frågan om vaping är säkrare än rökning, och folk är med rätta förvirrade om vad det alla innebär. Här hjälper vi dig att reda ut de viktigaste fakta.

Vad är det starkaste fallet att vaping är säkrare?

Flera experter vi talade med sa vaping är säkrare alternativ. Till skillnad från traditionella cigaretter inte innehåller elektroniska cigaretter inte tobak, inte innebär förbränning och innehåller färre ingredienser.

“De värmer helt enkelt en blandning av propylenglykol, glycerin, vatten, nikotin, och aromer, ” sa Michael Siegel, professor vid Boston University School of Public Health. “De studier som har undersökt de kemikalier som finns i aerosol har visat att i de stora märken som säljs i butikerna-som Juul, mark tio, Vuse, logik, etc.-det finns bara mycket låga halter av kemikalier som är oroande. ”

Som jämförelse finns det mer än 7 000 kemikalier i tobaksrök, inklusive mer än 60 kända cancerframkallande cancerframkallande ämnen. Rökning dödar också runt 480 000 amerikaner varje år, rapporterade den amerikanska kirurgen allmänt.

Enligt Siegel, den starkaste bevis för att vaping är säkrare än rökning är en uppsättning kliniska studier som visar att när rökare byta från rökning till vaping, de upplever “både subjektiva och objektiva förbättringar i deras lungfunktion. ”

Andra experter pekade på forskning från de nationella akademierna för vetenskap, teknik och medicin. I en 2018 meta-analys som tittade på mer än 800 fackgranskade vetenskapliga studier, skrev författarna att laboratorietester och mänskliga studier “tyder på att e-cigaretter sannolikt kommer att vara mycket mindre skadligt än brännbara tobak cigaretter. ” medan vaping exponerar användare till vissa toxicants, skrev de, har ånga “färre siffror och lägre nivåer av de flesta toxicants ” än cigarettrök.

Brittiska hälsovårdsmyndigheter har intagit ett dramatiskt annorlunda förhållningssätt till e-cigaretter än Förenta staterna. Den brittiska regeringen uppmuntrar vaping för rökare som annars inte har kunnat sluta, och hävdar att vaping inte är mer än 5% lika farligt som rökning.

För sin del sa den amerikanska Food and Drug Administration i 2016 att medan e-cigaretter kan hjälpa enskilda rökare sluta, inga vaping produkter “har godkänts som effektivt upphörande aids. ” inga e-cigaretter har fått FDA godkännande som medicinsk rökning enheter för upphörande.
Vilka är riskerna med vaping över röka cigaretter?

Senaste opinionsundersökningar visar amerikaner tror vaping är inte säkrare än cigaretter. Men experter som studerar frågan, även de som ser e-cigaretter som utgör en fara, säger ytterligare studier behövs.

En ny studie drog slutsatsen att för lite är känt “för att avgöra om de respiratoriska hälsoeffekterna av e-cigarett är mindre än de av brännbara tobaksvaror. “

“Jag håller med om den slutsatsen, ” sa Thomas Eissenberg, en psykologi professor vid Virginia Commonwealth University och co-direktör för centrum för studiet av tobaksprodukter. “Vi har inte tillräckligt med bevis för att säga om elektroniska cigaretter är mindre dödliga, som dödliga, eller mer dödliga än tobak cigaretter. ”

Samma vaping produkter är mer skadliga än andra, vilket gör det svårt att generalisera om hälsorisker, sade Eissenberg. Starkare produkter har utvecklats under de senaste åren, och det är nu vanligt att hitta vape patroner med nikotin nivåer som bara sex år sedan skulle ha varit “absurt”, sa han.

“E-cigaretter är en klass av produkter som varierar dramatiskt i enhetens design, elkraft, flytande beståndsdelar, och användarnas beteende, ” sade han. “På toppen av alla dessa skillnader, produkt klassen utvecklas snabbt så att det som testades för några år sedan inte har någon likhet med vad som används idag. “

Eissenberg hänvisas till studier som visar att inandning av de två viktigaste komponenterna i e-cigarett vätskor-propylenglykol och vegetabiliskt glycerin-orsakar “viktiga och potentiellt allvarliga förändringar i våra andningsvägar. ”

“Om, som detta arbete antyder, de skadar Human Airways, ” sade han, “vi sannolikt inte ser det sista klustret av (vaping-associerad lungskada), utan snarare den första av många. “
Att sätta vaping-relaterade rubriker i sammanhanget

De flesta forskare vi talade med sade det senaste skur av vaping-relaterade sjukdomar spelar en utdimensionerad roll i debatten om säkerhet.

“Tyvärr är de har en enorm inverkan, ” sa Kenneth Warner, professor i folkhälsa vid University of Michigan. “De ska ha none. “

Nyligen uppmärksammade fall av hälsoproblem verkar involvera människor vaping THC, den aktiva ingrediensen i marijuana, Warner sa. Svarta marknaden patroner med THC var uppblandat med vitamin E acetat eller andra kemikalier,

“Elektronisk cigarett användning i sig är utan tvekan säkrare än rökning, ” sade Siegel av Boston University School of Public Health. “Om du inkluderar THC vaping som en del av vaping, då bilden ändras. “

Leo Beletsky, professor i juridik och hälsovetenskap vid Northeastern University, säger att vaping industrin delar en del av skulden.